Ontdek Egypte

Klimaat en weer

Egypte Siwa mooie zandrotsen

Egypte klimaat en weer

Het klimaat in Egypte is subtropisch. De zomers zijn droog en heet. Deze duren van de maand mei tot en met oktober. De winters zijn zacht met grote verschillen tussen de dag- en nachttemperaturen. Lente en herfst zijn maar zeer korte jaargetijden.

Dankzij het hete en droge klimaat is Egypte heel het jaar door te bezoeken. In de zomer is de warmte draaglijk vanwege de lage luchtvochtigheid. Het is warm van juni tot begin september met een dagtemperatuur van 35 graden in Ca´ro, en 40 graden in Assouan. Rond 20 uur is het donker in deze maanden.

In de winter zijn de nachten erg koel, maar de dagen zacht. Temperaturen onverdag ongeveer 18 graden in Ca´ro tot 22 graden in Aswan. In januari is het reeds donker rond 16.30 uur. De periode van september tot eind oktober is uiterst aangenaam en de beste reisperiode voor een reis of vakantie naar Egypte. De periode van zandstormen vindt plaats in maart en april.

Er bestaan grote verschillen tussen dag- en nachttemperaturen vooral in de woestijngebieden. In maart en april kan de Khamsin waaien, een sterke warme wind die zand uit de Sahara meevoert. De aanleg van het Nassermeer heeft het klimaat in de hele Nijl delta be´nvloed.

Van oktober tot april, dien je aangepaste kleding te dragen in Ca´ro en lichte kleding in Aswan of Luxor. Van april tot september, is licht katoenen kleding het gemakkelijkst en een zwembroek onontbeerlijk. In elk seizoen heb je een goede bescherming tegen de zon (hoed, zonnebril en zonnecrŔme met hoge beschermingsfactor) nodig net zoals comfortabele schoenen en truien voor in de koelere avonden.

Egypte beste reistijd

Egypte kun je het hele jaar door bezoeken, maar vermijdt als het even kan de zomermaanden. Deze zijn heet tot zeer heet en droog landinwaarts en in de Nijl delta en langs de Middellandse Zee vochtig, broeierig warm. De beste reismaanden zijn in de lente en de herfst (mei of oktober). Probeer de periode van de Ramadan te vermijden. Veel restaurants en cafe's zijn dan overdag gesloten.

Links over Klimaat en weer