Ontdek Egypte

Aswan

Egypte kamelen zittend in de woestijn

Aswan informatie

Aswan, 220 kilometer ten zuiden van Luxor, is vaak het eindpunt van een cruise over de Nijl. Aswan is Egypte's zuidelijkste grensstad "De poort van Afrika". Het klimaat is er heerlijk en dat zorgde ervoor dat het eind 19e eeuw het populaire overwinteringsoord voor rijke Europeanen werd.

Zo ontstond er een boulevard, de Corniche, langs de Nijl, de mooiste boulevard van heel Egypte. Een straat verder ligt de markt (soek) waar ze bijvoorbeeld katoen, thee en dadels verkopen.

Aan het eind van de Corniche ligt het stadspark en het zeer bekende Old Cataract Hotel. Even ten zuiden van dit hotel staat een zandstenen gebouw het Nubische Museum, welke dagelijks is geopend van 09.00 tot 13.00 uur en van 17.00 tot 22.00 uur. Entree is tegen vergoeding. Hier vindt men kunst en cultuur van het Nubische volk, waarvan het land verdwenen is onder het Nassermeer.

Hier dichtbij is de grote onvoltooide obelisk, dagelijks geopend in de zomer van 08.00 tot 18.00 uur en in de winter van 07.00 tot 16.00 uur. Deze obelisk is nooit afgemaakt omdat er een barst in het graniet zat.

Aswan Elefantine eiland

Vanaf de boulevard op een terrasje kun je een prachtige zonsondergang zien. Het blauwe water, het warme gouden woestijnzand en de groene eilanden in de rivier. De meeste toeristen bezoeken de eilanden. Allereerst Elefantine (olifanteneiland). Genoemd omdat er reusachtige granieten rotsblokken liggen die op een kudde olifanten lijken. Tussen 06.00 en 22.00 uur vaart elk kwartier een bootje vanaf de boulevard.

Op de zuidpunt is het oudheidkundig museum, dagelijks geopend in de zomer van 09.00 tot 18.00 uur en in de winter van 08.00 tot 17.00 uur. Toegang tegen vergoeding en het museum is ondergebracht in de villa van Sir William Willcocks de ontwerper van de oude Aswandam. In de omgeving is men nog bezig met opgravingen onder andere overblijfselen van een oud fort en tempels van Khnum. Hier is ook de Nijlmeter. Via paden door het bos met palmen komt men bij twee nubische dorpen.

Aswan Kitchener eiland

Het tweede kleinere eiland is Kitchener eiland bekend om zijn botanische tuinen en dagelijks te bezoeken in de zomermaanden van 08.00 tot 17.00 uur en in de wintermaanden van 08.00 tot 16.00 uur. Entree tegen een vergoeding.

Aswan Sehel eiland

Het derde eiland is Sehel ongeveer een uur stroomopwaarts varen met een felucca. Dagelijks te bezoeken in de zomermaanden van 07.00 tot 17.00 uur en in de wintermaanden van 07.00 tot 16.00 uur. Entree is ook hier tegen vergoeding.

Aswan de graven van de edelen

Aan de andere kant van de rivier liggen de graven van de edelen en in de zomermaanden dagelijks te bezoeken van 08.00 tot 17.00 uur en in de wintermaanden van 08.00 tot 16.00 uur en het klooster van de Heilige Simon. Om naar binnen te gaan moet je een kleine vergoeding betalen. Een leuke manier om het klooster te bezoeken is een kameel huren vanaf de veerboot. Ook het mausoleum van Aga Kahn, ooit de rijkste man ter wereld, is hier. Hij is er in 1957 begraven,