Ontdek Egypte

Giza

Egypte piramide

Giza (Gizeh) informatie en bezienswaardigheden

De piramides van Giza (Gizeh) liggen 18 kilometer ten zuidwesten van Caro en zijn als enige van de zeven wereldwonderen bewaard gebleven. Vijfenveertig eeuwen geleden zijn ze gebouwd. Een Arabisch spreekwoord zegt "De mens is bang voor de tijd, maar de tijd is bang voor de piramides".

Tegenwoordig zijn de piramides goed te bereiken. Een vierbaansweg, waar het verkeer helaas vaak vaststaat en er is een goede busverbinding vanaf het Tahirplein. ook een taxirit is mogelijk voor ongeveer 5 euro.

Giza (Gizeh) beste reistijd

De beest tijd voor een bezoek aan de piramides van Giza is 's morgens vroeg en eventueel ook 's avonds. Dit in verband met de drukte en de warmte. Wil je de piramide van Cheops ook van binnen bekijken dan moet je er ook vroeg zijn. Vanaf 08.00 uur zijn kaartjes te koop en er mogen maar 300 mensen per dag naar binnen. Het terrein van de piramides is dagelijks open van 07.00 tot 19.00 uur en de piramides van 08.30 tot 16.00 uur. Voor een rondgang in de piramide moet je geen last hebben van claustrofobie want de gangen zijn heel smal en de hellingen steil.

Giza (Gizeh) de piramides van Cheops

De grote piramide van Cheops (Khufu) was 150 meter hoog en opgebouwd uit 2,3 miljoen steenblokken die gemiddeld een 2500 kilo wegen. Door roof van stenen is de piramide van Cheops nu lager. Hier vlakbij is een steengroeve en bij opgravingen heeft men daar huizen van arbeiders, bakkerijen, graftombes en dergelijke blootgelegd. Zo krijgt men een idee hoe deze mensen werkten en leefden.

Ten oosten van de grote piramide stond de dodentempel. Vlakbij in twee diepe kuilen heeft men een houten boot in 1200 stukken ontdekt. Restaurateurs hebben hem in 13 jaar tijd weer in elkaar gezet en hij staat nu in het zonnebootmuseum. Het museum is van juni tot september dagelijks geopend van 09.00 - 17.00 uur en van oktober tot met van 09.00 tot 16.00 uur. Men denkt dat deze 43 meter lange boot de koning naar de onderwereld moest vervoeren.

De tweede piramide is die van Cheops zijn zoon Chefren (Khafre). Hij lijkt groter omdat hij op hogere grond is gebouwd. De sfinx (een leeuw gedaante met het gezicht van Khafre) was de goddelijke bewaker. De sfinx verkeert in slechte staat, men probeert hem te restaureren.

De derde piramide is verreweg de kleinste en 70 meter hoog. Dit was destijds een haastklus en hij was nog niet helemaal af bij de dood van Menkaore (de opvolger van Khafre). Zijn zoon voltooide hem toen snel. De piramide is omringd door kleinere piramides voor de koninklijke familie.

Giza (Gizeh) veiligheid en feiten

De veiligheidsmaatregelen bij de piramides zijn zeer streng. Toeristenpolitie op kamelen en bewakers met machinepistolen houden alles in de gaten. Men mag niet van de wegen afwijken.

De piramides zijn met veel precisie gebouwd. Ze zijn tot 3 graden nauwkeurig gericht op het magnetische noorden. De basis van 230 x x230 meter is tot op 2,6 centimeter waterpas en het grootste verschil in lengte van de zijden is slechts 5,2 centimeter. Ze liggen diagonaal.

Elke avond wordt bij de piramides een licht- en geluidsshow in een aantal talen gegevens over de historie hiervan.