Ontdek Egypte

Dahab

Egypte strand Rode Zee

Dahab informatie en bezienswaardigheden

Dahab is een badplaats in Egypte en ligt aan de Golf van Akaba ongeveer 80 kilometer ten noorden van Sharm el Sheikh. Het stadje heeft geen eigen luchthaven en je maakt gebruik van het vliegveld van Sharm el Sheikh. De vakantiebestemming is in de jaren 70 ontdekt en wordt wel het Ibiza van Egypte genoemd. De vakantiebestemming trekt voor avontuurlijke en onafhankelijke reizigers. De Rode Zee en de Sina´ woestijn maken Dahab ideaal voor duiken, windsurfen, bergbeklimmen en natuurlijk trektochten met bedoe´enen door de woestijn. Het stadje is verdeeld in drie delen:

Masbat

Masbat is het centrale gedeelte en toeristische gedeelte van Dahab. In de jaren 80 was dit een populaire bestemming voor hippies. Je vindt hier tegenwoordig de bazaars, winkelcentra, eetgelegenheden en vertier. Een boulevard loopt langs het strand en het toeristengebied loopt aan de zuidkant door tot Mashraba en in het noorden tot Eel Garden. In dit iets rustigere gedeelte vind je veel restaurants en goedkope slaapgelegenheden.

El Goze (Laguna)

El Goze is het gebied in het zuiden van Dahab aan de lagune. Hier vind je de luxere hotels als Hilton, maar ook een ziekenhuis. De Laguna is geliefd door surfers. Dahab heeft jaarlijks ongeveer 300 dagen met wind. De baai heeft langs het strand weinig golfslag en dus ideaal voor beginnende windsurfers. Wat verder in de baai kunnen de gevorderde windsurfers zich uitleven met de vrijwel altijd waaiende wind uit de golf van Aquaba.

Assalah

Assalah is de bedoeienwijk in het noorden van Dahab. Het natuurlijkere gedeelte met op Assalah Square goedkopere winkels dan in Masbat bijvoorbeeld. Ze organiseren schitterende trektochten per kameel door het woestijnlandschap.

Dahab duiken

Het voordeel van Dahab is dat je zelf naar de riffen toe kunt zwemmen om te duiken en snorkelen en dus niet van een boot af hoeft te duiken. Dichtbij Dahab ligt het gevaarlijkste duikgebied Blue Hole met een diepe schacht van 66 meter diep. Helaas vallen hier elk jaar slachtoffers en als je hier wilt duiken maak dan gebruik van lokale ervaren duikinstructeurs. Drie bekend duik- en snorkellocaties bij Dahab zijn de Blue Hole, de Canyon en de Islands. In en rondom de vakantiebestemming vind je meer dan voldoende duikscholen en duikinstructeurs. Een dagexcursie naar de koraalriffen is een populair uitje.

Dahab klimaat en weer

Dahab heeft een soortgelijk klimaat als Sharm el Sheikh: een droog woestijnklimaat. De lucht is bijna altijd strakblauw en regen zul je hier niet tegenkomen. Je kunt het hele jaar door naar Dahab reizen, maar de beste reistijd is in de winter. De winter duurt van eind november tot en met februari en overdag is het ongeveer 25 graden in de schaduw. De nachten kunnen koud zijn met gevoelstemperaturen van 10 graden. Let dus op je kleding voor de avonden. De zeewatertemperatuur blijft het gehele jaar boven de 20 graden. April en oktober zijn de drukste maanden dan is het hoogseizoen. Ook prima maanden om te duiken. In de zomerperiode van mei tot en met september is de dagtemperatuur meer dan 30 graden en zijn de nachten zwoel met 22 tot 25 graden.