Ontdek Egypte

Nijlcruise

Luxor Egypte

Nijl informatie

Egypte is een geschenk van de Nijl. Een veel gehoorde uitspraak. De rivier de Nijl is in totaal 6.650 kilometer lang. Hij begint in Oost-Afrika en stroomt via Soedan en Egypte naar de Middellandse Zee. Zonder de Nijl zou Egypte een onherbergzaam gebied zijn want ongeveer 90% van het land is woestijn. De vruchtbare gebieden liggen aan de westzijde van de Nijl, het Nijldal. Ieder jaar in de maand mei steeg de rivier ten gevolge van de hevige regens in EthiopiŽ. Overstromingen waren het gevolg. Als het water dan weer terugtrok bleef er vruchtbare grond achter. Boeren hadden meerdere oogsten per jaar. De belangrijkste produkten waren katoen, mais, tarwe en rijst. Echter door de bouw van de Aswandam kwam een einde aan de jaarlijkse overstromingen. Veel boeren vestigden zich daarna in de steden.

Nijlcruise

Een cruise over de Nijl kun je als pakketreis boeken vanuit Nederland of BelgiŽ, maar ook ter plekke in Egypte. Het is vaak voordeliger en makkelijker als je al vanuit Nederland of BelgiŽ deze pakketreis boekt bij een Egypte specialist of grotere reisorganisatie. Er varen honderden cruiseschepen over de Nijl. De prijs is afhankelijk van de service, grootte van de slaaphutten en de kwaliteit van het eten en de verzorging. Er is altijd een gids aan boord, die de passagiers naar de bezienswaardigheden vergezelt. Sinds het begin van de jaren 90 gaan boten niet meer door Midden-Egypte om veiligheidsredenen. In plaats daarvan varen ze tussen Luxor en Aswan een 3 tot 5 daagse cruise.

Avontuurlijker is een tocht per felika (zeilboot). En heel bijzonder een tocht met een historische dahabeeyah (gouden boot). Het zijn houten boten gerestaureerd of nieuw met twee latijnzeilen. Een rustigere cruise is een tocht over het Nassarmeer, 3 a 4 dagen, met bezoek aan de Nubische monumenten.

Het gedeelte van Luxor naar Aswan over de Nijl is altijd een unieke ervaring. Langs de oevers ontdek je de tempel van Kom Ombo gewijd aan de goden Sobek (de krokodil) en Haroeris (de valk), of de tempel gewijd aan Horus (de beschemrer).

Een soort droomvlucht is een tocht over Luxor in een luchtballon. Bekijk het open lucht museum vanuit de lucht met de tempels, de velden van suikerriet en de Nijl.

Een ander hoogtepunt is de zonsopgang boven de tempel van Abu Simbel. Dit is de beste reden om een cruise op het Nassermeer te maken, aangezien deze tempels op geen enkele andere manier bereikbaar zijn.

Links over Nijlcruise